Op je mobiel internetten is door de jaren heen razendpopulair geworden. Tegenwoordig pakt men zelfs sneller zijn of haar telefoon om iets op te zoeken, in plaats van achter de computer te kruipen. Dat vraagt natuurlijk om een sterker netwerk en dat komt eraan! Lees hier alles over de nieuwe generatie internet: 5G.

 

Wat is 5G internet?

5G is de nieuwste generatie internet. Wat kenmerkend is voor 5G in vergelijking met 4G, is dat het vele malen sneller is. Volgens testen is gebleken dat op het 5G-netwerk, snelheden van 1,25 gigabit per seconde gehaald kan worden. Ons huidig 4G-netwerk haalt de maximale snelheid van 150 megabit per seconde. Dit betekent dat 5G internet circa tien keer sneller is dan 4G internet. 

 

Wat zijn de voordelen van 5G internet?

Naast dat het 5G internet stukken sneller is dan 4G, is het ook nog eens vele malen stabieler, je kunt meer data verzenden en het is minder zwaar voor je apparatuur. Hierdoor kun jij in fracties van seconden een game downloaden, grote bestanden verzenden en supersnel streamen op je telefoon. Je simkaart moet dan wel 5G ready zijn.

 

Maar de mogelijkheden van 5G netwerk gaan nog veel verder. Doordat 5G zó ongelooflijk snel is, is de speculatie dat het het vaste internet zal vervangen. Je zou dan geen gedoe meer hebben met kabels en moeilijke aansluitingen. Dit voordeel blijft natuurlijk niet alleen voor het internet thuis of op de mobiel. Het maakt grote impact in de branches veiligheid, zorg en landbouw.

 

De politie test momenteel 5G internet uit bij het Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, zodat zij meer veiligheid kunnen garanderen bij voetbalwedstrijden. Voor de zorg brengt 5G bijvoorbeeld het voordeel met zich mee dat een arts op afstand de status van een patiënt kan beoordelen, ook al ligt deze nog in de ambulance. In de agrarische sector kan betere controle uitgevoerd worden op de gewassen door middel van sensoren.

 

Het 5G-netwerk voor de arbeid maakt in eerste instantie gebruik van hogere snelheden dan voor de consument mogelijk is. Er wordt eerst gefocust om 5G een onderdeel te maken van de economie. Vanaf 2022 zal deze hoge snelheid van internet de consumenten bereiken. 

 

Wanneer is 5G internet beschikbaar?

De Europese Commissie heeft besloten om het eerste deel van het 5G-netwerk klaar te hebben op 30 juni 2020. Dan kun je er met een 5G ready abonnement gebruik maken van het snelste netwerk ooit. In de loop van 30 juni zullen providers zelf bekend maken hoe ver zij zijn met het uitrollen.