MiFi is de samenvoeging van mobile + Wifi. Het is een draadloze 3G router die werkt op een accu. MiFi is te vergelijken met een WiFi-modem bij je thuis, maar dan kleiner. De afmetingen zijn ongeveer 6 x 9 x 1,5, praktisch voor broekzak of handtas. Met een MiFi-router kun je je netwerk overal mee naartoe nemen, zodat je altijd en overal verbinding kunt maken met het internet met je smartphone, tablet of computer. Je bent dan niet afhankelijk van eventueel onveilig of traag internet onderweg of in een hotel. Je kunt tevens gebruik maken van MiFi als je geen data-abonnement hebt op smartphone of laptop. 

Hoe werkt MiFi precies?

Een MiFI-router werkt door middel van een SIM-kaart. Wanneer de router wordt aangezet, maakt de SIM-kaart automatisch verbinding met het netwerk van je provider. De WiFi-zender in de router zet vervolgens een draadloos netwerk op. Wanneer je daarna je device verbindt met het WiFi-netwerk kun je gebruik maken van het internet. Er kan met maximaal 10 apparaten tegelijk verbinding worden gemaakt. 

Geen roamingkosten binnen de EU, waarom dan toch MiFi?

In EU-landen betaal je hetzelfde als in Nederland, dus je krijgt achteraf geen hoge rekening voor bellen of het checken van Facebook. Toch moet je in sommige gevallen een toeslag betalen, bijvoorbeeld wanneer je voor langere tijd in het buitenland bent en gebruik maakt van een goedkoop abonnement of goedkope prepaidkaart. In een aantal landen buiten de EU betaal je vaak nog wel een hoog tarief. Hier is MiFI een praktische uitkomst. 

Dit zijn de grote voordelen van MiFI

  • Je hebt altijd je eigen WiFI-hotspot bij
  • op vakantie ben je meteen online
  • je bent niet afhankelijk van lokale WiFi
  • je kunt er met zijn tienen tegelijkertijd gebruik van maken
  • je hebt inzicht in je internetgebruik en er zijn geen vervelende verrassingen achteraf. 

Nadelen? Maar natuurlijk. Het is ten eerste wéér een toevoeging in je immer groeiende verzameling aan losse apparaten. Daarnaast heb je een passende data-abonnement nodig. Bij de meeste telecom-providers mag je niet je onbeperkt 4G simkaartje in je MiFi-router plaatsen. Check de Fair Use Policy voordat je dat probeert. Last but not least: je moet ook de datalimiet scherp in de gaten houden.