Het is een van de grootste ergernissen onder de jongeren geworden, niet goed werkend internet. Omdat tegenwoordig bijna alles via internet gaat is het extra vervelend wanneer dit niet goed werkt. Er zijn tegenwoordig drie verschillende soorten internet, glasvezelinternet, kabelinternet en ADSL. In dit artikel zullen we de twee snelste type internet met je gaan bespreken. Dit zijn glasvezel en kabelinternet.
Kabel
Bij kabelinternet komt het internet binnen via het televisienetwerk. Hierdoor ben je ook verplicht om de basisdienst televisie af te nemen bij deze provider. Kabelinternet kan tot 200 MB per seconde internet versturen. Dit is een stukje lager dan glasvezel, maar is daardoor ook iets goedkoper. Als je geen grote gebruiker van internet bent is kabel dus de goede optie voor je. Een nadeel van kabel is dat je geen vrije keus van aanbieder hebt. In elk gebied zit er maar één kabelaanbieder waardoor je verplicht bent hiervan de dienst aan te nemen.
Voordelen
– Afstand wijkcentrale niet van invloed op internetsnelheid
– Gemakkelijk alles in 1
Nadelen
– Internetsnelheid tot 200 Mb
– Geen keuzevrijheid van aanbieders
– Tv abonnement verplicht
Glasvezelinternet
Glasvezel is nog relatief nieuw op de markt. Nederland is nog flink bezig om in gebieden een glasvezelnetwerk aan te leggen. Glasvezel is een draad van glas dat snel en betrouwbaar bestanden kan versturen. Dit type internet is dan ook het snelste dat momenteel op de markt is, maar helaas nog niet in elk gebied beschikbaar. Ongeveer 40% van Nederland kan nu over het glasvezelinternet beschikken. Een groot voordeel van glasvezel is dat de consumenten zelf kunnen kiezen voor welke aanbieder zij gaan. Dit heeft als voordeel dat als een aanbieder in jouw gebied geen goede verbinding is, je gewoon kan overstappen naar een andere aanbieder. Ook zorgt dit ervoor dat de verschillende providers tegen elkaar gaan ‘vechten’ voor klanten doormiddel van acties en lage prijzen. Om alle prijzen te vergelijken zijn er verschillende glasvezelvergelijking sites.
Voordelen
– Keuzevrijheid van aanbieders
– Snelheid tot 500 Mb
– Upload- en downloadsnelheid even hoog
Nadelen
– Nog niet overal beschikbaar