Door social media zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij. Soms iets te dichtbij. Zeker als je met een smartphone in de auto stapt. Elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk. Om deze reden startte het ministerie van Infrastructuur en Milieu de Onderweg ben ik Offline campagne. Deze heb je vast wel gezien.

Het doel van de campagne is om minder automobilisten social media te laten gebruiken tijdens het rijden. De campagne valt onder de koepel ‘Daar kun je mee thuiskomen’. Hiermee maakt de overheid verkeersveiligheid campagnes herkenbaar als groter geheel. Voor deze campagne werkt het ministerie samen met een aantal partners. Zoals de gemeenten, provincies, Politie, Team Alert, providers en Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Het aantal auto ongelukkig stijgt ieder jaar. Zeker nu steeds meer jongeren vanaf hun 17de mogen afrijden. Doordat een op de acht automobilisten weleens berichten vanachter het stuur versturen neemt het aantal alleen maar toe. Hier hebben autoverzekeraars genoeg van. Zo is het tegenwoordig bijna niet meer vanzelf sprekend om een gehele vergoeding te ontvangen. Controleer dit dus even voordat je een autoverzekering aansluit.

Gelukkig is er een simpele oplossing; je mobiel op stil zetten. Zo raak je niet afgeleid door telefoongeluiden. En kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen. Dit geldt natuurlijk voor elke soort weggebruiker. Zet je telefoon even weg als je oversteekt of fiets maar met een oortje in. Het is erg belangrijk dat we het verkeer om ons heen horen.

Het gebruik van een smartphone tijdens het autorijden of fietsen heeft namelijk gevolgen op:

  • Je reactievermogen;
  • De controle over het voertuig
  • Je aandacht over andere weggebruikers;
  • Verkeersituaties;
  • Verkeerborden of aanwijzingen

Je rijprestatie gaat daardoor flink achter uit en dat vergroot de kans op een botsing, een bermongeval of een valpartij enorm.

Helaas is de verleiding voor vele nog erg groot. Deze groep hoopt het ministerie van infrastructuur en milieu op verschillende manieren beter te kunnen benaderen. Zo kun je onder andere gebruik maken van een speciale app. Bij vertrek activeer je de app en bij aankomst krijg je een x aantal punten. Het gaat er uiteindelijk om dat je je telefoon natuurlijk tijdens de autorit niet gebruikt. Hoe langer je het scherm niet aanraakt, hoe meer punten je kunt verdienen. Zo kun je je punten uiteindelijk inwisselen voor een leuke verassing.

Wist je dat?

  • 10 miljoen Nederlanders een smartphone hebben en dat de helft daarvan de smartphone onderweg gebruikt?
  • Smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar?
  • Lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot?
  • Vooral binnenkomende berichten een grote verleiding vormen?
  • Je jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen dat je geen notificaties binnen krijgt door bijvoorbeeld je telefoon op stil of offline te zetten?